20120331

Veckan som gått

Det är lördag och jag har precis haft en lugn och skön lördagsmorgon med ett par liter kaffe. Veckan som gått har varit minst sagt hektiskt, och i torsdags skrev jag tenta. Att vara i en ny stad är intressant och annorlunda på många sätt, och således att skriva en tenta.

I Sverige är reglerna hårda. Man får inte ha mobiltelefoner på, man måste be om tillåtelse att gå på toaletten och då måste en tentavakt så utanför och vänta tills man är klar. Om någon form av litteratur är tillåten måste den kollas igenom så man inte har fuskat med små anteckningar i den, och man får ABSOLUT inte prata med varandra. Tentan är alltid i speciella tentasalar på skolan, och det är alltid flera tentavakter som knatar omkring och kikar en över axeln med jämna mellanrum. När man skriver tenta på Universiteit van Amsterdam är det lite annorlunda. För det första hade vi vår tenta här:

Detta heter Wold Fashion Center och är egentligen ett stort komplex med lyxiga butiker och fina kontor. En skranglig järntrappa ledde oss upp till taket av byggnaden, där ”tentasalen” var. Egentligen var det ett stort gigantiskt rum med starka lysrör och lite halvtrasiga väggar. Ungefär såhär:



I ena halvan av salen satt redan en klass och skrev för fulla muggar, så vi smög oss sakta in. Tentorna delades ut av EN tentavakt, och sen var det bara att köra igång. Formuläret för att fylla i svar på var på Dutch, så jag började med en gissningslek för att försöka luska ut vad det stod. Mitt under tentan ringer en av mina klasskampraters telefon. Nu är det kört för hennes del tänkte jag, som kollat att jag stängt av mina telefoner både en och två gånger. Tjejen plockar upp telefonen, stänger av den och fortsätter skriva. Inget händer. Hade detta varit i Sverige hade man blivit diskad från tentan. Jag hade ett stort lexikon med mig, och jag hade kunnat kludda ner 100 teorier i den utan at det skulle kollas. Jag är absolut ingen fuskare och skulle aldrig göra det, men möjligheten fanns. Hur det gick på själva tentan ska vi inte prata om. Den var svår. Fruktansvärt svår.

Igår och denna helg

Nu är det nya tag! Nästa vecka börjar de nya kurserna, så denna helg har jag ”lov”. Jag tänker inte ens kolla på vilken litteratur jag behöver köpa på måndag denna helg, den är plugg-fri! Igår åt vi tapas på ett mysigt ställe. 20 euro för flera tusen rätter (kändes det som). Superbe!





Efter det provade vi på ett nytt ute-ställe som heter Pacific Parc och ligger ett stenkast ifrån mig i Westerpark. Då vi satt här hos mig innan vi gick ut, var det mycket bekvämt avstånd att ta sig till och från klubben. Stället var mycket trevligt, med avslappnat folk och blandad musik från 70’s, 80’s och 90’s. En herre i guldpräntad jacka och en lustig mustasch släppte in oss, och höll en lång utläggning om var vi kunde hänga av våra jackor, åt vilket håll baren var, att vi inte skulle ställa något på golvet för då kan det bli stulet och det skulle han inte bli glad för. Han avslutade meningen med ”And keep on wearing that beautiful smile you have on your face. Welcome lady.” och så fick vi gå in. Det blev en rolig kväll som tyvärr slutade alldeles för tidigt då jag fick den värsta huvudvärken jag haft på länge. Tror att min kropp sa ifrån då det varit en pressad vecka. Ikväll blir det biljardhäng och kanske en öl, men det en mycket lugn kväll.

Förra helgen

 Det tar otroligt lång tid at ladda upp bilder, men jag vill ändå slänga in i alla fall ett par stycken från min fina helg med mamma och pappa förra veckan:

 







Nästa helg
Kommer jag vara mycket lycklig.


Födelsedagshelg

Jag har haft en grym helg med mina föräldrar. Vi har ätit massor med god mat, druckit öl på uteserveringar i solen, besökt Anne Frank, promenerat runt runt och mycket. Sett blomstermarknaden på Singel och besökt en vacker kyrka. Vi har umgåtts och tagit det lugnt. På födelsedagskvällen åt vi fint på Christoph, jag slog till på rysk kaviar och skumpa.

Från och med nu och fram till torsdag försvinner jag in en plugg-bubbla. Jag har fruktansvärt mycket att lära mig till tentan och kommer därför vara frånvarande.

Efter det kommer inlägg med bilder från helgen och även från tidigare tillställningar.

Kaffebryggaren skrek precis till att kaffet är klart. Zoegas Mollbergs blandning. Mamma lyckade få med sig 2 kg kaffe hit till mig, kan säkert rädda mig ur tentapaniken. Till det har jag har ett kilo lösviktsgodis från sverige bredvid mig. TAGGA TILL ELIN!


Våren är här på riktigt. Idag slog de första knopparna ut. I helgen vankas tenta-picknick.
Om 11 dagar får jag pussas med T igen. Lovely.


15 grader

Jag belv sjuk igen. Inte så förvånande, jag ska tydligen vara sjuk hela tiden. Dock känns det bättre idag, och det är jag glad för. Solen skiner och det är värme i luften. Jag har inte vågat mig på att vara ute ifall det skulle sätta igång nåt i kroppen, men en 10-min kaffe i solen unnade jag mig! Jag försöker komma in i en plugg-bubbla för efter idag tänker jag inte öppna böckerna förrän på måndag igen.

Morgondagen består av chill här hemma på förmiddagen, sista föreläsningen på kursen mellan 13-15 och halv 4 ska jag möta upp 10 vänner på De Drie Graefjes för cupcakes, kaffe och födelsedagsfirande. 18.30 landar Mami och Papi och då sticker vi ut och äter. Jag tror det kan bli en helt fantastik födelsedag. Klart man är lite less över att man hade velat vara med Tomas, syster och hennes familj samt vännerna där hemma, men det kommer fler födelsedagar!

Om två veckor kommer min syster Stina, hennes T och min T (haha) över hela påskhelgen och några veckor efter det kommer Linda, Patrik och Sandra! Däremellan är det Queens Day och midterms. Jag känner på mig att tiden kommer gå fruktansvärt fort här nere.


De Drie Graefjes är en restaurang specialiserad på cupcakes


Sunday without the sun, so I guess it's just a simple day

Idag är det grått, regnigt och tråkigt. Det passar min dag som består av intensivt plugg och min kropp som är hängig med en smygande känsla av en ny förkylning. NEJ TACK säger jag. Ska försöka plugga så mycket som möjligt innan torsdag för då blir b-day för hela slanten. Min fina och efterlängtade föräldrar anländer torsdag kväll och stannar till söndag. 4 dagar efter det har jag salstenta i 'Working in groups' och behöver alltså komma igång ordentligt med tentaplugget dessa kommande dagar. Först har jag en uppgift i forskningmetoder att få klar till imorgon som denna vecka handlar om litteratursökning och granskning av 7 avhandlingar.

I fredags hängde vi här med pizza och öl innan ett par av oss stack iväg på "Legends: Ladies of soul special" på Paradiso. Klubben spelade bara gamla klassiska soul-låtar, mitt i natten kliver en grym sångerska upp på scen och drog av ett par klassiker (hon lät nästan som Lauryn Hill) och ännu senare körde ett gäng dansare ett grymt nummer. De visade musikvideorna till låtarna på en storbildsskärm och stämningen var mycket avlappnad och glad. Det var en bra kväll!


Jag, Maia och danska Sabine i mitt rum




The sun is shining... The weather is sweet.

För skojs skull tänkte jag berätta om en helt vanlig dag i mitt kära A-dam. Idag var kanske något annorlunda då solen för första gången på länge strålade över staden hela dagen (förra söndagen försvann den på eftermiddagen). Humör= TOPP!  


08:15-09:00 Snoooozzze. Idag var jag visst trött.


09:00-11:10 Dusch, musik, frukost och kaffe, updates (= FB, svenska nyheter, lite bloggar), packa väska, slinka in till Maia för lite mer kaffe, läsa igenom Power Point inför föreläsningen, bädda säng, diska upp, bli stressad eftersom jag alltid har för lite tid fast jag har så mycket tid (ekvationen går aldrig ihop)


11:15-11:25 Cykla till centralstationen


11:30-12:30 Kaffe i solen och en lång diskussion om hjärnan


13:00-15:00 Föreläsning. Idag om ledarskap. Sjukligt intressant


15:30-17:00 Öl + bitterballen i solen på en mysig uteservering i närheten av Jordaan (det var första uteserveringsdagen för min del, så en öl var faktiskt legitimt)


17:30-18:00 Chill hemma. Läsa lite kurslitteratur


18:00-18:45 Skypedate med fin pojkvän


19:00-? Vet ej vad kvällen bjuder på. Ska försöka komma ikapp i min distanskurs i forskningsmetodik, nu när jag skriver det låter det dock ofantligt tråkig. Men jag ska få det ur världen så jag kan gå på museum imorgon.




Yay!


Bazar

Jag var på en riktigt häftig restaurang igår. Bazar, som ligger i området De Pijp, hade en otroligt härlig atmosfär. Den fina ingången välkommnade in en i en mijö som är svår att besrkiva i ord. En stor cirkelformad bar i mitten och väggarna var prydda med häftiga orientaliska tapeter. Det var högt, högt i tak och i taket hängde coola taklampor i olika former och färger. Väggen bakom vårat bort var fylld med färska grönsker och gav en känsla av att man satt ute mitt på en marknad. Vi tog en av deras specialtetet med massor av grillat kött, ris, såser och tillbehör. Till efterrätt slog jag till på en Ben&Jerrys och regular coffe. När man beställer regular coffe på restaurangerna här får man oftast fint kaffe, antagligen Nespresso bryggt. Servicen var trevlig och snabb. Det bästa är att bara vi betalade 24 EURO var för hela kalaset, alltså väldigt studentplånboks-vänligt. Dit ska jag igen!



Vi fick bord under en "stjärnhimmel"



Tummen upp tycker Olof







Dagen till ära klädde jag upp mig i en guldig tröja!


VÅREN ÄR HÄR!

 

Det är en bra dag i Amsterdam. Jag hade en fantastisk kväll igår på en av Amsterdams stora klubbar, där vi var och såg Madeon, en 17-årig DJ från Frankrike. Han har gjort en helt amazing version av Deadmau5’s Raise Your Weapon, men mer än det hade jag inte hört lillkillen. Ja för han var verkligen liten. Man såg honom knappt. Såg rätt roligt ut med massor av folk som stod med händerna i luften riktat mot, ingenting. Kollade man riktigt noga stod han där och lekte med sin Mac. Vi var innan det hemma hos Malena och John i deras lägenhet. WOW! Den är sjukt häftig.

 


Fina och lite knäppa vänner. Jag var glad, även om det inte ser ut så.

Idag har jag små ögon men jag är lycklig. Solen skiner på en klarblå himmel och jag har träffat så mycket fina människor här. Jag är kär upp över öronen (går faktiskt runt med en fånleende mest hela tiden, ser nog lite roligt ut) och min förkylning är äntligen borta. Den är skinnjacka + klänning väder vilket jag är nöjd med eftersom jag egentligen hatar jeans. Jag fyller år om 12 dagar, och ja jag är rätt födelsedagsbarnslig. Jag älskar födelsedagar. Ikväll får jag följa med bästa Maia och Olof på middag på Bazaar, som jag blivit tipsad om. De tar hand om mig som deras barn, känns fint.

I veckan ska jag rå-plugga. Men det är långt till dess. Nu ska jag ta en powernap, en powerwalk och lite svenskt kaffe ska slås på i minibryggaren.


En väldigt skev och kvalitetsbefriad bild tagen med webcamen ut genom fönstret. Men jag ville på nåt sätt fånga vårkänslan och min fina utsikt:




Ps. Dagen blev helt plötsligt ännu bättre. Jag hittade ett rör Pringels bakom kurslitteraturen. Ha!


Groesbeek och Nijmegen

Goedenavond!


Måndag igen?! Har jag varit här i 5 veckor på onsdag? Det är ju helt galet. Samtidigt känns det vissa dagar som att jag varit här i flera månader, och andra som ett par dagar. Man kan väl ändå säga att jag kommit in i en lunk här, och att jag för första gången sedan jag kom hit tycker det känns som att jag bor här. Jag tror att besöket hemifrån gjorde att det kändes mer verkligt, och att jag inte bara är här på semester. Snart får jag besök igen, denna gång av mina kära föräldrar lagom till min födelsedag den 22:a.

Denna helg har jag själv däremot lämnat min nya hemstad och åkt på ”semester” över helgen. ISN anordnade fredag-söndag en resa till Nijmegen och Groesbeek som ligger tvärs över landet. Nederländerna är ju inte överdrivet stort så det tog bara två timmar med buss, och det var mycket trevligt att åka iväg på äventyr. Vi var ca 60 personer som snack iväg och bodde i ett stort hus mitt ute på landet. Miljön var fantastisk, det kändes som att man kom ut på den engelska landsbygden (nästan lite Hem till gården-feeling utan den förskräckliga intromusiken). Vi anlände vid 19-tiden på fredagskvällen, då det omgående vankades ett Dutch-party. Alla skulle ta med sig på mycket Orangea och ”Dutch” saker som möjligt. Vi åt friterad mat direkt från bordet och drack öl för 50 eurocent i baren hela kvällen (alltså ca 4 kr). Jag landade på huvudkudden alldeles för sent (tidigt) och när ledarna för resan brölade på med ”Morning has broken” på högsta volym vid tiotiden mådde man kanske inte helt hundra.


Lucie went crazy och gjorde mycket fin konst ungefär överallt på mig

Dock var det bara att dra på sig det glada humöret igen och sticka ut på…. Bananahunting! Yes, det är så knäppt som det låter. Skicka ut 50 bakfulla utbytesstudenter på en tre timmar lång promenad för att hitta ledare utklädda till Chiquita-bananer mitt bland kullar, får, hästar, gamla trähus och vandringsleder. Vid varje station fick vi göra ett mission som hade med bananer att göra. Bananaquiz och kast med banan bland annat. Låter helt sjukt jag vet. Klarade man uppdraget fick man två bananer, klarade man en del av uppdraget fick man en. Vi klarade inget men fick 5 bananaer i tröstpris. På dessa var det bokstäver som man sedan skulle bilda så många ord som möjligt med. Att vi kom sist är bara en liten detalj, kul hade vi.

 

 
Ut på tur, aldrig sur!


De var väl inte sådär jättesvåra att missa


Vackert!


Nyfunna vänner

Jag däckade efter det i en två timmar lång powernap, det var välbehövt. Lördagskvällen spenderade vi ute på klubb. Japp, de hade mitt ute i ingenstans slagit upp en nattklubb med 5 barer och 4 olika dansgolv. Mycket märkligt. Just detta är inte riktigt min cup of tea. Dålig musik och helt omöjligt att föra en konversation så vi var ett gäng på 6 personer som gav upp efter en och en halv timme och gick hem. Det var jag glad för, jag mådde helt okej på söndagen då vi åkte in till Nijmegen. Nijmegen är landets äldsta stad och vi fick där en rundvandring av en läkarstudent som bott där i 7 år. Då det var söndag var det självklart marknad och sjukt mycket folk på gatorna.  Vi strosade en stund men slog oss sedan ned på en uteservering och åt lunch och drack kaffe innan det var dags att hoppa på bussen tillbaka till Amsterdam. Alla somnade efter en kvart ungefär.

 
Fina hus var det i Nijmegen



Våran guide berättade att staden under en period varit mycket fattigt. De bestämde sig då för att bygga en jättekanin. Vad smart?


En del av gruppen

Denna vecka blir det blandad kompott. Om min hals vill bli bättre ska jag på spinning imorgon. Onsdag blir biblioteksdag då jag fortfarande har extremt mycket plugg och sedan lite öl-häng på kvällen. Torsdag ska jag nog prova på en klubb med en ungersk vän. På fredag blir det hederligt svenskt fredagstacos (til min norske venn Trine: jag veeet, norske OCH svenske fredagstacos) och på lördag ska vi på spelning.

Har jag sagt att jag älskar denna stad?

 

 


RSS 2.0