Bibliotekspremiär!

Idag sitter vi ett gäng på stadsbiblioteket och försöker få lite nytta gjort. Om en stund sticker vi upp till 7:e våningen och äter lunch på restaurangen som har panoramautsikt över hela stan.



Trött tjej som för tillfället skriver en inlämning om disjunctive tasks, discretionary tasks och KSA’s (knowledge, skills and abilities)


Mat-helg

Godmorgon tisdag! Det känns som måndag. Det kan bero på att jag hade en post-helg dag igår, där inte många knop blev gjorda.

Fredag kväll tills söndag kväll innehöll: mat, öl och kärlek. Vi har haft picknick på golvet, druckit öl på många murriga barer, ätit korv på marknad, ätit massor friterade saker, ätit middag med candel-lights och hela köret och brunchat ett riktigt Dutch-meal. Japp, man måste slå till på stort ibland. Och äta bör man ju? Vi har gått och gått och gått. Turistat oss lite på Dam-square och strosat bland sneda hus och husbåtar i mysiga Jordaan. Vi sa hejdå på flygplatsen över en öl och friterad ost. Nu när man printar ner våran helg i text säger det nog ganska mycket om oss.


BRA HELG!














Nu: Plugg och plugg och plugg och så lite plugg.....


Vrijdag!

FREDAG!

En trött sådan. Men jag känner att det är på väg åt rätt håll, bihålorna känns lugnare och jag är feberfri. Tröttheten är extrem men jag vilar. Efter min lunchnap slog jag på min sprillans nya kaffebryggare och blev lite pirrig i magen. Ikväll kommer Tomas!

Nu står fix på schemat och sedan blir det en helg i Amsterdam med en mycket kär pojkvän.
Kan bara bli bra!


Ps. Jag fick tvättid, oim någon undrar.



Tvättdrama

För att tvätta i mitt dorm kan man gå tillväga på två sätt:


1. Man anländer till tvättstugan precis när någons tvätt har blivit klar. Man bör anlända i så lagom tid att personen i fråga inte har hunnit tillbaka till tvättstugan för att hämta tvätten och eventuellt stoppa in en till maskin för då är man körd. Denna procedur innebär att man är tvungen att plocka ur denne persons nytvättade kläder och lägga dom ovanpå maskinen för att kunna stoppa in sina egna grejer. En gång hittade jag mina nytvättade underkläder ovanpå maskinen. Jag är inte helt tillfredställd med tanken om att mina underkläder låg där helt öppet. Den gången kom jag till stugan en minut efter att mitt tvättprogram var avslutat. Det går alltså snabbt som attan.


2. Man anländer till tvättstugan en stund innan någons tvättprogram är klart. Man får då ha koll på tiden och springa till tvättstugan titt som tätt för att inte missa när maskinen precis blir klar (tur att tvättstugan är min granne). Då kan nämligen samma sak som ovan hända, att tvättens ägare hinner före. Eller så gör man som tjejen jag nyss stötte på där inne. Jag hade en tvätt igång och ville stämma av kvarvarande tid då jag hade en till omgång som skulle in. Framför min maskin står en tjej, med en bok i handen, på kö för att använda min maskin. Då var det 10 minuter kvar och det såg ut som att hon stått där ett tag. Det kändes inte lägligt att då slänga ur sig: "Actually, I had in mind to use that machine a couple of more hours". Då vi har 3 våningsplan à 20 lägenheter på varje plan som delar på 3 maskiner, kan jag förstå att hon inte rorkar springa upp och ner om hon bor längre bort.


Jag hoppas dock på lite tur ikväll då jag har mer att tvätta. Det får bli lite motion i form av tvättstugebesök en gång i timmen helt enkelt.


Kuckelemuckmedicin

Ett läkarbesök gav svar på det mesta: Bihåleinflammation och en förkylning som simsalabim blivit en bakerie.
Jag gick från läkaren med ett recept på antibiotika och fick även tipset att koka lavendelblommor och därefter andas in ångan. Jag är beredd att göra vad som helst för att bli frisk så efter att jag plockat upp en Starbuckskaffe, tabletter och middagsmat slank jag in på hälsokostbutiken och bad om en påse torkade blommor.

Huvudet är alldeles för snurrigt för att jag ska kunna läsa ännu, jag hoppas det lugnar ned sig snart. Jag har istället spenderat kvällen med att kolla på Svinalängorna. Middag blev det i form av thaisoppa och till efterätt slog jag till på detta:



Poffertjes! Små pannkakor som egentligen ska stekas i smör och serveras med florsocker, smör och sirap. Jag nöjde mig med att värma dem i micron och tog en aning florsocker och sirap.


Bra helg! Sämre måndag.

Jag har haft en väldigt bra helg med kalas i fredags. Själva festen i sig var en besvikelse men det var så härligt att träffa gänget från introduction dagarna igen. I lördags gick vi på marknad alldeles här i närheten. Där fanns allt i från färsk fisk, färska grönsaker, kläder, nötter, korv, ostar, schampoo och mössor till blommor, kött och smycken. Vi köpte nygrillad bratwurst med sauerkraut i ett stånd och slog oss sedan ned på ett ställe vid namn café Tabac för eftermiddagskaffe och bitterballen. Från marknaden köpte vi med oss färska scampis som blev kvällens middag innan vi åkte till en mysig pub och drack stora öl.



Jag ska bannemig gå dit varje lördag för detta. GOTT!



Bitterballen består av malt kött och köttbuljong som tjocknat till en smet och sedan friterats. Detta doppas sedan i senap.



Igår var vi en sväng på stan och mötte upp Malena, en svensk tjej som också studerar här och bor här med sin pojkvän. Hon har även jobbat med min syster så vi har redans setts flera gånger, men har haft svårt att placera varifrån tills igår. Världen är bra liten! Vi satte oss på en restaurang som var hur häftig som helst. De startade restaurangen utan egentligen någonting alls och bad därför alla deras vänner ta med tallrikar. Konceptet levde vidare och därför är alla tallrikar olika, häftigt! De hyllar även alla mödrar genom att gäster få ta med sig en bild på deras mor som sedan ramas in och sätts upp på väggen. Alla väggar var fullproppade med härliga bilder på mammor från hela världen. Det är häftigt när det ligger historia bakom, och gjorde att miljön blev väldigt intressant. De serverar en hel rad olika maträtter och deras specialitet är ett axplock av inhemska maträtter som kål, kött och korv. Jag hade redan ätit lunch och tog en sallad men Maias och Malenas pojkvänner åt detta och jag ska definitivt dit och prova det någon gång. Till kaffet ställdes en blommig gammeldags burk på bordet som var fylld med kakor. Mysfaktor!

Dagen har tyvärr inte börjat lika bra. Även om jag tog det hyffsat lugnt i helgen, så har jag vaknat flera gånger inatt av min hals. Förra veckans förkylning bestod mest av hosta, feber och snorpapper. Idag gör min hals ont och jag har en huvudvärk som heter duga. Mina öron gör sig även påminnda. Det är tröttsamt. Jag vill vara frisk. Jag har massor att plugga men kan inte koncentrera mig. Jag hoppas det släpper snart för i helgen kommer Tomas och då vill jag vara pigg! Som jag har längtat efter honom.

/E


Friday

Godmorgon!

En morgon med ett bättre tillstånd förkylningsmässigt. Jag tror att min envishet med att vila, vila och åter vila var det bästa botemedlet. Inatt vaknade jag bara en gång av extrema hostattacker.

Morgonen har bestått av fix i hemmet. Det finns alltid något att göra. Idag har jag organiserat i almenackan och skrivit in tentor och deadlines för inlämningar i distanskursen. Jag blev serverad kaffe av Maia och Olof (hennes pojkvän är här på besök) och hoppade in i badrummet för en långdusch. Den varade i 4 min, sen tog varmvattnet slut. Alltid är det nåt med vattnet.

Snart bär det av till ISN-office (International Student Network) för att köpa biljetter till kvällens festigheter samt en tripp till Waterlooplein (http://en.wikipedia.org/wiki/Waterlooplein) för att försöka få en snilleblixt i vad jag ska ha på mig. Det är utklädnad. Jag har dålig fantasi. Bad combo.

Förslagen jag fått hittills är bland annat: Orm, katt, pirat, natt (helsvart) och Abraham Lincoln. Ojojoj vaad ska jag välja.


Är indian ett alternativ kanskee?

Det här med hemlängtan

Jag trodde att min hemlängtan skulle vara värst i början. Att alla avsked hemma i Stockholm och den första tiden själv i en ny stad var den tiden som skulle sätta känslorna på prov. Jag inser någonstans att det är när allt lugnat ner sig här, och när vardag och rutiner börjar infinna sig som man verkligen saknar. Jag har en fruktansvärd hemlängtan. Inte så illa att jag är beredd att hoppa på första bästa plan hem, men det är riktigt jobbigt just nu. Jag vet att det är en övergångsperiod och att det kommer komma ups and downs, och nästa gång kommer jag vara mer beredd på vad som komma skall. Och någonstans är det väl bra att känna efter också. Saknad indikerar ju på vad man känner för de man saknar och det är positivt i den bemärkelsen att man får perspektiv på sina relationer. Väldigt väldigt mycket.

Kvällen fylls av plugg, det är mycket att förstå sig på. Men imorgon börjar helgen och jag har sett till att fylla den med aktiviteter för att få slippa tänka lite. Imorgon maskerdad och på lördag pub-häng. Marknader ska besökas och helgkaffe ska drickas. Hej hej.


Valentine

Igår trotsade jag förkylningen något. Dagen till ära gav jag och Maia oss iväg på vårat första restaurangbesök. Något smådeppiga över att ha våra pojkvänner hemma i Sverige på denna dag tog vi vara på varandra istället och gick ut på date!


Man ska nog inte utmana ödet för mycket och bege sig ut på en sjumilavandring när man mår som jag gör så därför bläddrade Maia frenilt i sin guidebok efter bra ställen här i närheten. Hon fann ett par alternativ och det landade på en Indisk restaurang vid namn Balraj på Haarlemmerstraat (som ligger två min med buss från oss). Vi gick först förbi för att välja ett annat ställe då belysningen och stämningen inte verkade så mysig. Vi tyckte väl att ska det vara så ska det vara på riktigt med candel lights och kärleksfulla par i hörnen. Men efter en tur runt området bestämde vi oss för att ge det ett försök. Det var ju trots allt rekommenderat som en av de tio bästa restaurangerna i området. Och oj vad bra att vi gjorde det..

De hade en prisvärd meny där man fick komponera ihop en hel trerättersmiddag för 18,50 euro. Först kändes det lite som en typisk kinarestaurang med det konceptet, där fyra små rätter och friterad banan med glass kommer inrullandes på löpande band, men det blev inte riktigt så. Vi började med förrätt i form av... kött. Maia tog en tandooriliknande kycklingrätt och jag provade mig på indisk kebab. Med två goda såser till och lite sallad blev det en perfekt aptitretare.

Till varmrätt slog jag till på en klassisk Tikka Masaala, Maia tog fisk. Till detta fick vi ris, naan-bröd, linser och ärter. Det kändes väldigt inhemskt och "riktigt". SÅ GOTT! Vi åt tills vi inte kunde prata.

Hela kalaset sköljdes ner med Indiska Cobror!

Jag var helt slut efter detta, kroppen är väl inte riktigt bra än och idag har jag även ont i halsen. Men det var mycket välbehövt att få komma ut på stan lite. Idag är jag hemma och pluggar, har en hel del att komma ikapp med. Vi hörs snart!


Älskade syster

Jag tar tillbaka det där jag sa om att inte blogga förrän jag är frisk. För jag är fortfarande sjuk och måste blogga om en juklapp. Nu undrar ni om jag är helt virrig i huvudet, men det handlar om en julklapp min syster gav mig.

Hon har lagt ner energi på att köpa en almenacka till mig och fylla den med Amsterdam-tips. Nästan varje vecka finner jag små hälsningar och kommentarer om sevärdigheter och affärer att besöka. Lite här och där sitter små hjärtan inklistrade, och hon har skrivit in familjens alla födelsedagar (inklusive min egna ifall jag skulle glömma den). Jag har inte riktigt haft tid att skriva in saker där än men imorse slog jag upp den och blev väldigt glad. Jag har missat några saker när jag har varit sjuk, men det får jag ta igen:


Ett besök för intagande av Heineken. Som för övrigt ÄR mycket godare här än hemma.

Tokigt nog är det endast en sak jag vill ha när jag är sjuk, och det är lösviktsgodis. Lösviktsgodis är som bekant ett rätt skandinaviskt fenomen och finns inte att få tag på i en vanlig matbutik här nere. Hur knäppt är det inte då, att syster har tipsat mig om detta! Detta gällde iof mars, men jag anser mig kunna ta rätten att besöka denna butik redna nu. Det ligger dessutom ett stenkast ifrån mig:



TACK syster!

Almenackan har även fyllts på med tre efterlängtade besök. Det första redan om 12 dagar: Babe!

Nu: Frukost och sedan ett försök att förstå sig på gruppdynamik på engelska.

...

Skulle mer än gärna bombadera denna blogg med bilder och berättelser. Men jag är fortfarande sjuk. Till och med sjukare.

Så jag hör av mig när något roligt har hänt istället för det börjar bli tjatigt att endast beskriva mitt sjukdomstillstånd och att jag är instängd på mitt rum. Jag längtar tills jag kan ge mig ut på stan och upptäcka. Allt. Om och om igen. Jag har sett nog av mitt rum nu.

Igår blev jag iaf bjuden på middag framför Melodifestivalen av Maia (MMM). Det var snällt. Hon tvingade även i mig rå vitlök och ingefära, vettefan om det hjälpe men jag är beredd att prova allt.

/E

På bättringsfronten: Inget nytt

Skridskor kunde ju jag glömma imorse. Jag vaknade upp med en ännu värre förkylning som heter duga och feber. Typiskt. Hade sett fram emot det här eventet rätt länge. Istället har dagens spenderats i sängläge tittandes på de play-program som tillåts (eftersom en del inte går att se utomlands). Ute lyser solen och det är klart man blir lite bitter, men jag får försöka tänka att jag har många månader kvar här nere.

Hemma i Sverige firar världens bästa gud-/systerson sin ettårsdag och jag blir lite down när jag inte kan vara där. Ebson (Ebbot) växer så det knakar och för en tid sen började lillskiten att GÅ. Undrar hur han är när jag kommer hem igen? Hoppas han kommer ihåg mig. Maja kommer ju göra det eftersom hon är 4 ½ snart, men hon har nog lite svårt att förstå att jag flyttat till ett land hon inte vet vart det ligger och inte har några referenser till. Jag är helt klart toksåld på mina gudbarn och ska få till en skype-date med dem snarast.








/Sjuk tjej


Sjuk

Gott folk, uppdateringarna så här i början skulle gärna vara fler men jag har fullt sjå att upptäcka min nya hemstad och framför allt lära mig hitta i den. Det tar tid att orientera sig, och det är mycket som ska ordnas med så här i början. Jag hade igår min första föreläsning i kursen ”Working in groups” och det verkar mycket lovande. Vi är ett 50-tal personer som deltar och kursen innebär, konstig nog, mycket gruppdiskussioner! Det gäller att vara förberedd alltså.

Efter värmetrubbel åkte jag på en lättare förkylning som efter cycklande i snålblåst lett till en större förkylning. Det verkar ha lett till något bronkit-liknande så idag gick jag in på en drug store (som är ett apotek och ingenting annat som man lätt kan koppla till denna stad) och fick dundermedicin som jag hoppas hjälper. Vi ska nämligen åka skridskor imorgon och då vill jag vara pigg. Mitt fritidsintresse som pågick från att jag var 3 år till jag var 16 var konståkning och jag har längtat så mycket till att snöra på mig ”grillorna” igen och hoppas på att kunskaperna finns kvar.


Kvällen blir lugn, med lite Tacos med Maia och kanske ett glas rött för att värma upp luftrören. Mitt rum är nästan helt i ordning efter en tokig resa till IKEA (insåg väl nånstans halvvägs tillbaka att jag borde åkt två gånger) men är just nu väldigt stökigt så jag visar er lite senare.


Jag var tvungen att försöka ersätta grabben där hemma med någonting och på IKEA hittade jag en herre som får duga så länge:

 

Mr. Strawberry

Nu ska jag sova bort lite feber.
Puss och kram så länge

 


Een nieuwe hals dankzij

Dagen i Amsterdam har bjudit på sol och varmare väder. Vi har varit ett runda på stan för att hitta lite skolböcker och gick såklart vilse igen. Annars har dagen bestått av plugg och administration (läs arga mail till de som anordnar boendet).


Zeynep är från Turkiet och läser på samma institution som oss

Kväll har det blivit på Stavangerweg 336. En kväll som bjudit på blandade händelser. Till och börja med smög sig febern på i eftermiddags och min hals mår inte på topp. Kvällens aktivitet blev inställd och lika bra var väl det för jag har fram till nu suttit med en inlämningsuppgift till min distanskurs. Nu är den inskickad och klar vilket känns skönt (jag var i “god” tid, den ska inte in förrän vid midnatt så jag har ju över en timme kvar egentligen).

Jag har bjudit grannarna på ett par tunnor vatten. Vattenproblemen kvarstår och alla lägenheter förutom en på hela våning ett (jag bor på två) är utan vatten. En söt liten italienska och en grabb från okänt land knackade på och frågade om de fick låna lite vatten. Selbsklar får de det, peppar peppar att det inte är jag som inte kan duscha (knackar lite lätt i mitt träbord). Då är jag hellre utan fullt fungerande värme, kläder kan man ju ta på sig för att hålla sig varm men vatten är svårt att trolla fram.

Fick även besök av min nya granne på vänster sida (på höger sida är tvätts
tugan, mycket skönt) och hon var en trevlig amerikanska från Miami som heter Jenna och är halv-holländsk. Hon bjöd med oss på gallej på söndag med hennes vänner, hon har redan bott här i ett år fast på ett annat ställe. Så trevligt! Hon är 27 och det är den äldsta jag träffat här för alla är mellan 20-23. Man känner sig som en tant iband och känner väl inte att alla som är här har samma ambitioner med resan (lika med leka att man är på Ibiza som 17-åring reds anm.). Men det är ju det som är så fantastiskt i en ny stad som dessutom är helt underbar, man gör ju vad man vill!

Imorgon blir det IKEA och köttbullar så det smäller om det. Köttbullarna igår blev bra och på onsdag är jag bjuden på.... köttbullsmiddag. Hos en norsk jente som heter Trine. Det blir bra det, tur att jag gillar köttbullar!

Nu ska jag koka te och försöka chilla lite med Anne Frankes dagbok. Har lovat mig själv att läsa ut den innan jag besöker museet jag vill se mest av allt här.


Ta hand om er!

Kusjes!


Måndag morgon

Första varadagen!

Jag och Maia missade slutfesten i lördags då vi efter att ha varit vilse hela dagen (en timme på cyckel och en timme till fots) även förlorade Maias väska på vägen in samt inte visste hur man tog sig till båten där festen var. Vi gav upp då många saker gått fel och satte oss på en inhemsk pub och drack Amstel. Vi hamnade på den lolkala puben för... gubbar. Det var så roligt, vi såg helt malplacerade ut bland alla tjocka äldre män som rökte cigarriller och mumlade med varandra. Vi fick lära oss en del om Amsterdam och de var mycket chockade över att jag, en tjugofemåring tjej från Sverige, hade lite kunskaper om öl.

Efter många intenstiva dagar fick vi igår lite egentid. Första morgonen utan att behöva stressa i sig kaffet var härligt, och skönt att få lite tid att hänga i lägenheten. Vi stack iväg via färja till en marknad som låg på andra sidan floden. Marknaden sker en gång i månaden och består av en stor lagerlokal fylld med locals som ställer upp sina stånd och säljer av sina saker. Området runt omkring är häftigt och även lite fult. Stora lagerloker med trasiga fönster och en halvt sjunken ubåt i vattnet. En målning på en av husväggarna fastnade jag för:

 

"When the odds are one in a million, be the one..."
"A day withuot laughetr is a day wasted"


Jag hittade inte mycket och var lite nere för det, men precis när vi ska gå finner jag två vintage Marilyn Monroe tavlor för priset av 5 euro (tillsammans!).

  
Utsikt från färjan samt området kring marknaden

Här fanns allt från tavlor, kläder, smycken och skor till pälsar, skridskor och frimärkssamlingar



Efter det åkte vi hem och catchade up med nära och kära, och jag lagade min första egna middag sen jag kom hit (hemmagjorda köttbular.. såklart).

Idag börjar de flesta skolan men eftersom jag endast läser en kurs från Universitetet här är jag hemma. Dock är det ingen vila för det, jag har min första uppgift att lämna in till skolan hemma. Läser en 7,5 poängskurs i forskningsmetidoik på distans via nätet. Mycket smart sätt!

Nu måste jag sätta igång, senare bär det av till stan för att öppna ett bankkonto (få ställen accepterar VISA och Mastercard, lite märkligt). Ikväll blir det lite häng med några från gruppen.

Saknar er!

/Elin


Full rulle

Det är inte en lugn stund i denna nya stad. Det är mycket att upptäcka och människor att lära känna. I torsdags började våran Introduction Week med att möta våran grupp för första gången (250 studenter indelade i ca 14 grupper). Vi har i två dagar haft aktiviteter i den grupp vi blivit tilldelade och jag har lärt känna flera trevliga människor från bland annat Canada, Polen, Danmark, Turkiet, Ungern och USA. Det är otroligt häftigt att sitta i en grupp med folk från alla delar av världen och prata om allt möjligt.


Maia och jag på Speed Dating, en av aktiviterna för att lära känna fler personer. Maia åker också från Stockholms Universitet som jag, och vi möttes upp redan på flygplatsen. Vi bor i samma korridor i rummen mittemot varandra och det är mycket skönt att ha henne i detta!

En av mina största rädslor var hur jag skulle klara språket. Engelskan har ju alltid funnits där men den är helt ärligt lite knagglig utan att ha övat på den praktiskt. Jag känner dock att det släpper mer och mer hela tiden och som alla sagt kommer jag inte tänka på det efter ett tag.

Jag har haft otur med mitt schema då två av mina kurser krockar nu under block 1 (en termin i Amsterdam är uppdelad i olika block), vilket gör att jag endast kommer ha föreläsningar en gång i veckan då jag måste hoppa över den ena kursen (som jag la till som en extrakurs så det gör ingenting, men det hade varit trevligt att hänga lite i skolan). Det blir nog bra ändå!

Idag är det sista dagen på Inroduction Week som startar med sportaktiviteter på eftermiddagen och en stor avslutningsfest på en båt ikväll. Jag och Maia satsar nog på att vara hejjarklack, men ska dit en stund ändå. Det är alltså inte riktigt lugn och ro än, men det är ju bara kul! När allt lugnar ner sig startar projektet att göra i ordning i min lägenhet och lära känna min nya stad ännu mer. Uppdateringarna kommer även de blir fler då.

Jag gissar på att några av er är nyfikna på hur det ser ut här, jag lovar att visa upp denna stad. Men nu har jag inte tid för det är dags att packa upp (har inte ens hunnit göra det ännu). Jag bjuder på en bild från utsikten från mitt fönster. Morgonsol och minusgrader, det är fint!



Vi hörs snart igen!

/Elin

I Amsterdam

Jaha. Då var man Amsterdammare.
Jag kan inte påstå att det känns verkligt på något sätt det här jag gett mig in på. Efter ett sorgligt avsked tidigt tidigt imorse bar det iväg till Arlanda. Med sentimentala känslor lyfte jag från svensk mark och två minuter senare dreglade jag ned min halsduk i min välbehövda extrasömn. När jag vaknade upp talade en ung herre till pilot om att vi snart skulle landa. Ett solskimrande (jaja låter väldigt tillgjort men det var fantastiskt vackert) Amsterdam visade upp sig. Amsterdam ser från ovan ut ungefär ut som om man sliceat upp en massa grönska (idag frostigt och lite grått dock) och hällt vatten däremellan. Som en kassler med vatten i valkarna. Låter inte helt smickrande men det var fint med båtar läng kanalerna och de små smala husen tätt ihop.

Jag är mör och trött och har många nya intryck i bagaget, men jag mår bra och har fått en okej liten lägenhet i utkanten av staden som jag nog kan göra till mig egen lilla vrå med hjälp av lite IKEA och marknader.

Jag checkar nu ut för att imorgon möta staden under starten av Introduction Week, en insparksaktivitet som varar i tre dagar för oss nyanlända studenter. Det blir nog livat. Hoppas dock jag får någon sömn trots avsaknaden av värme, mitt element fungerar inte jag fryser så jag skakar. Mössa hjälper inte.

Undrar vad jag gett mig in på och jag saknar hemma så det gör ont, men jag tror också detta kan bli en helt fantastisk resa på många sätt.

So long.

/Elin


RSS 2.0